Τα πάντα στη ζωή είναι από ποιά οπτική γωνία τα βλέπει κανείς...Με ποιόν τρόπο αντιλαμβάνεται τα γεγονότα ο κάθε άνθρωπος. Έτσι και η δημοσιογραφία..Άλλοι θεωρούν το συγκεκριμένο επάγγελμα λειτούργημα, άλλοι το πιο σιχαμερό και βρώμικο και άλλοι φοβούνται πιστεύοντας πως είναι η πρώτη εξουσία όχι η τέταρτη.
Ας δούμε λοιπόν τη δημοσιογραφία όπως παρουσιάζεται στην ταινία ''Accidental Hero''. Ένα φιλμ το οποίο σατιρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους τρόπους που χρησιμοποιούν αφενός μεν ο έκαστος ρεπόρτερ να κάνει επιτυχία αφετέρου δε τα ποσοστά της τηλεθέασης να ανέβουν για να υπάρξει μεγαλύτερο κέρδος. Η φράση “Κλάψε λίγο διότι αρέσει στο κοινό” είναι κανόνας στις τηλεοπτικές εκπομπές, από δελτία ειδήσεων που θα μεταδώσουν ένα τραγικό γεγονός ή κάποιον ταλαιπωρημένο πολίτη, μέχρι reality shows στα οποία ο δημοσιογράφος ή παρουσιαστής θα προσπαθήσει μέσα από την ιστορία του φιλοξενούμενου του να συγκινήσει τους τηλεθεατές, με απώτερους σκοπούς βέβαια.
Στην ταινία, μια διάσημη δημοσιογράφος (Τζίνα Ντέιβις)η οποία βραβεύτηκε καθώς βιντεοσκόπησε την αυτοκτονία ενός επιχειρηματία, θέλει να βρει το άτομο που έσωσε από βέβαιο θάνατο τους επιβάτες ενός αεροπλάνου που έπεσε. Για να βρει τον “ήρωα” αποφασίζει να δώσει το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στον ¨σωτήρα”. Όταν παρουσιάζεται ο σωτήρας, ο οποίος τελικά δεν ήταν ο πραγματικός αλλά ένας άστεγος που είχε ανάγκη τα χρήματα, η ρεπόρτερ έφτιαξε μια ολόκληρη ιστορία, έπλεξε το εγκώμιο του ήρωα ώστε να κερδίσει τους τηλεθεατές.
Τέτοια περιστατικά τα βλέπουμε καθημερινά ως τηλεθεατές, όμως ως δημοσιογράφοι έχουμε μπει σε αυτό το “τριπάκι” θέλοντας να καθιερωθούμε στον χώρο, να επιτύχουμε, κυνηγάμε την είδηση την οποία είμαστε ικανοί να την διαστρεβλώσουμε για να προκαλέσει συγκίνηση στο κοινό, να κάνει αίσθηση. Δυστυχώς, κάποιες ιστορίες που έχουν παραποιηθεί είχαν άσχημα αποτελέσματα στα εμπλεκόμενα άτομα, ακόμα και αυτοκτονίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τη δεκαετία του '90 όταν μια εκπομπή παρουσίασε έναν πατέρα ως βιαστή της 13χρονης κόρης του ενώ ήταν αθώος. Αποτέλεσμα ήταν να αυτοκτονήσει (πατέρας) λόγω του στιγματισμού του παρόλο που το δικαστήριο τον είχε αθωώσει. Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα ανθρώπων της τηλεόρασης οι οποίοι στόχο έχουν να κάνουν τον τηλεθεατή να δακρύσει παρά να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα
Βέβαια, όσο περνά ο καιρός το κοινό δεν προτιμά να έχει τέτοιου είδους ενημέρωση και το δείχνει με τα ποσοστά της τηλεθέασης. Με το πέρασμα του χρόνου και βλέποντας μια ακολουθία προγραμμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό, ο κόσμος έχει καταλάβει την τακτική των ατόμων που δουλεύουν στα μέσα ενημέρωσης και τις προσδοκίες τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι νέοι προτιμούν να βλέπουν ειδήσεις που άπτουν τον καλλιτεχνικό χώρο, ειδήσεις πιο ανάλαφρες χωρίς να προκαλούν κατάθλιψη.
Αντίθετοι σε αυτή τη νοοτροπία του "δακρύβρεχτου"ρεπορτάζ, στέκονται δημοσιογράφοι οι οποίοι παρουσιάζουν γεγονότα επίκαιρα, “προκλητικά”, κοινωνικά με αξιοπρέπεια προς το κοινό. Παραδείγματος χάριν, η εκπομπή “Πρωταγωνιστές” με τον Σταύρο Θεοδωράκη προβάλλει λεπτά θέματα που πολλοί συνάδελφοί του έχουν αρνηθεί να ασχοληθούν εξαιτίας φόβου και ταμπού. Τη στάση του κ. Θεοδωράκη εκτιμούν οι τηλεθεατές παρακολουθώντας τον και μάλιστα είναι ιδιαίτερα συμπαθής στο νεανικό κοινό καθώς τους σέβεται και δεν υποτιμά τη νοημοσύνη τους...Ας ακολουθήσουν λοιπόν και άλλοι το παράδειγμά του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου